به گزارش روابط عمومی، مراسم هفتۀ پژوهش و فناوری و نکوداشت پژوهشگران برتر با حضور جناب آقای دکتر جعفر توفیقی دبیر محترم ستاد توسعۀ فناوری و نوآوری صنعت نفت،گاز و ذغال سنگ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جمع صمیمی هیات رئیسه و اعضای هیأت علمی روز یک شنبه 28/9/95 ساعت 30/14 تا 17 در تالار هفده شهریور برگزار شد.
ابتدا دکتر سبحان اللهی با اشاره به محدودیت منابع مالی دانشگاه ها، بر انطباق دانش با نیازهای جامعه در راستای دستیابی به اقتصاد دانش بنیان تأکید کرد و افزود: دانشگاه باید خود را در تغییر و تحولات جامعه شریک بداند. گسترش ارتباطات و جهانی شدن، فرصت هایی هستند که باید از آنها به نفع دانشگاه استفاده شود. تربیت نیروی انسانی و تولید علم مورد نیاز جامعه است اما این مأموریت باید با رویکرد تأثیرپذیری و تأثیرگذاری همراه باشد. از طرفی ما به عنوان محیط علمی باید بر جامعه تأثیرگذار باشیم که این مسأله موجب تشکیل جامعۀ یادگیر میشود و برنامهها در جهت ارتقای جامعۀ هوشمند تدوین خواهد شد و از سوی دیگر، با انتقال فناوری شاهد ارتقای صنعت نیز خواهیم بود.
وی با بیان اینکه گفته میشود 50 درصد GDP باید از طریق اقتصاد دانش بنیان تأمین شود که رقم قابل توجهی است، گفت: اقتصاد دانش بنیان یعنی اینکه دانش را به کالای مورد نیاز جامعه و مورد پسند مشتری تبدیل کنیم؛ .بنابراین باید دانش را با جامعه گره بزنیم اگر در پی دستیابی به اهداف توسعهای هستیم، باید محصولات مطابق نیازهای جامعه باشد.
در پایان دکتر سبحان اللهی، مواردی را به شرح ذیل متذکر شدند: فعال کردن گروههای پژوهشی در دانشکده ها، حضور فعال دانشجویان در دانشکده ها، توجه به اخلاق پژوهش، ثبت اطلاعات پژوهشی و گسترش شرکتهای دانش بنیان.
سخنران بعدی مراسم دکتر جعفر توفیقی دبیر ستاد توسعۀ فناوری و نوآوری صنعت نفت، گاز و ذغال سنگ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بود. ایشان در توضیح و شرح اوضاع پژوهشی ایران گفت: در سال 2015 دو میلیون وششصدهزار مدرک علمی در سطح دنیا منتشر شد که از این تعداد 40 هزار مدرک علمی متعلق به ایران بود. همچنین 8/1 درصد تولید علمی در دنیا به ایران اختصاص دارد و 2/2 درصد مقالات یک درصد برتر نیز متعلق به پژوهشگران کشور است که 250 دانشمند ایرانی در این موضوع مشارکت داشته اند. 38 پارک علم و فناوری و 170 مرکز رشد در سراسر کشور داریم که چهار هزار شرکت فناور در این پارکها و مراکز مستقر بوده و همچنین نزدیک به 30 هزار نفر از فارغالتحصیلان فناور در این شرکتها مشغول به کارند. در سال 2014، پنجاه میلیون دلار میزان صادرات این شرکتها به خارج از کشور بود.
وی با اشاره به اینکه راه دشواری را تا اینجا آمدهایم و راه دشواری را نیز پیش رو داریم، به چالشهای حوزۀ پژوهش اشاره کرد و گفت: باید افزایش استنادات به مقالات علمی را مورد توجه قرار دهیم و به کیفیت مقالات بیشتر بپردازیم. در کمیت مقالات رشد خوبی داریم اما در کیفیت جایگاه مناسبی را کسب نکردهایم. همچنین لازم است با تخلفات علمی به صورت جدی برخورد شود و اجازه ندهیم جایگاه شخصیتی و علمی کشور در دنیا خدشهدار شود.
دکتر توفیقی با تأکید بر نوسازی زیرساختهای آزمایشگاهی و کارگاهها به افزایش تقاضا برای دانش و فناوری و پژوهش اشاره کرد و گفت: عدهای مسأله مازاد عرضۀ نیروی انسانی و عدهای مسألۀ کمبود نیروی انسانی را مطرح میکنند که البته باید توجه داشته باشیم که این موضوع بستگی به سیاستگذاریهای بخش اقتصاد و صنعت به عنوان بخش تقاضا دارد. بسیاری از شاخصها نشان میدهد که نظام اقتصادی و صنعتی دچار کمبود تقاضای نیروی انسانی است.
ایشان افزود: کشورها سه مدل صنعتی «کلید در دست»، «مدلهای درونزا» و «توسعۀ صنعتی و یادگیری فناوری با روش مدل کلید در دست» را در دستور کار قرار میدهند. کشور ما قبل از انقلاب مدل اول را رواج داده بود که این مساله منجر به عدم دخالت پژوهشگران و بازیگران عرصۀ دانش در مسائل فناوری شده بود؛ چرا که در این مدل، صنایع، نیازی به دانش و فناوری ندارند و صفر تا 100 کار را به خارجیها میسپارند.
دبیر ستاد توسعه صنعت نفت، گاز و زغال سنگ گفت: ما به دلیل مدل توسعه صنعتی غیردانشبنیان، متأسفانه فرصتهای فراوانی را از دست دادهایم که باید با سرعت این فرصتها را بازسازی کنیم. پژوهش زمانی مأموریتگرا میشود که متقاضی وجود داشته باشد. موضوعی که در صنعت هستهای کشور تجربه کردیم که حتی میتوان گفت یکی از دلایلی که ایران در برجام توانست حرف خود را به کرسی بنشاند، پشتوانۀ علمی و دانش و فناوری بود.
سپس دکتر محمدحسین مشهدی زاده سرپرست محترم معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه، ضمن ارائۀ گزارش عملکرد یکسالۀ معاونت پژوهشی به بیان برنامه های پیش رو پرداخت.
در پایان مراسم از 16 عضو هیأت علمی و دانشکدۀ برتر به شرح ذیل قدردانی شد:
نفر اول پژوهشگر برتر کشوری : آقای دکتر علیرضا مرادی از دانشکدۀ روان شناسی و علوم تربیتی
1- پژوهشگر برتر دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی : آقای دکتر محمدنبی کریمی
2- پژوهشگر برتر دانشکدۀ روان شناسی و علوم تربیتی : آقای دکتر یزدان منصوریان
3- پژوهشگر برتر دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی: آقای دکتر مهدی عباسی سرمدی
4- پژوهشگر برتر دانشکدۀ علوم زمین: آقای دکتر محسن رضایی
5- پژوهشگر برتر دانشکدۀ فنی و مهندسی : آقای دکتر غلامرضا فردی
6- پژوهشگر برتر دانشکدۀ فنی و مهندسی : آقای دکتر ابوالفضل میرزازاده
7- پژوهشگر برتر دانشکدۀ فیزیک : آقای دکتر حسن مهدیان
8- پژوهشگر برتر دانشکدۀ مدیریت و حسابداری : آقای دکتر حمید رضا آراسته
9- پژوهشگر برگزیده در زمینۀ طرح های پژوهشی برون دانشگاهی: آقای دکتر غلامرضا نوری
10- پژوهشگر برگزیده در زمینۀ طرح های پژوهشی برون دانشگاهی: آقای دکتر اکبر حسن پور
11- پژوهشگر برگزیده در زمینۀ طرح های پژوهشی برون دانشگاهی: آقای دکتر عطا شاکری
12- پژوهشگر برگزیده از نظر مجموع بالاترین ضریب تاثیر نسبی مقالات منتشر نموده در رشته مربوط:
آقای دکتر وحید وطن پور
13- پژوهشگر برگزیده از نظر بالاترین ضریب هرش H-Index : آقای دکتر اسماعیل بابلیان
14- پژوهشگر برگزیده در زمینۀ نشرکتاب : سرکار خانم دکتر پروین کدیور
15- فناور برتر : آقای دکتر سیدحسین حسینی لواسانی
16_ دانشکدۀ برتر:َ دانشکدۀ فنی و مهندسی