برگزاری همایش ملی توسعه پایدار از پنجره جزایر ایرانی با تاکید بر جزایر بوموسی،تنب بزرگ وتنب کوچک

 | تاریخ ارسال: 1403/9/24 | 
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، روز پنجشنبه ۲۲ آذرماه همایش ملی توسعه پایداراز پنجره جزایر ایرانی خلیج فارس با همکاری دانشگاه خوارزمی، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و انجمن جغرافیایی ایران با حضور مقامات کشوری و لشگری در سالن ابوریحان (پردیس تهران) برگزارشد.
در این همایش دکتر اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، دکتر عبدالعلی زاده نماینده رئیس‌جمهور در هماهنگی سیاست‌های توسعه دریامحور، دکتر پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه، امیر دریادار حبیب‌الله سیاری معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران، سردار طلایی‌نیک، معاون توسعه و برنامه‌ریزی راهبردی وزارت دفاع، امیر مجید فخری رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، دکتر شالبافیان معاون سابق گردشگری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری؛ دکتر محسنی بند پی معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی؛ دکتر حسن کامران رئیس انجمن جغرافیای ایران، مقامات لشگری و کشوری، علاقمندان موضوعات دریایی و جغرافیایی و... حضور داشتند.
در این همایش دکتر عبدالهی سرپرست دانشگاه گفت: دانشگاه خوارزمی به‌عنوان نخستین نهاد آموزش عالی کشور با بیش از یک قرن قدمت، نقش مهمی در شکل دهی آموزش عالی کشور داشته است. عظمت هر فضای جغرافیایی نه‌تنها به منابع انرژی آن، بلکه به انسان‌هایی که در آن محیط زیست می‌کنند، وابسته است.
ایشان با تأکید بر اهمیت نیروی انسانی به‌عنوان اصلی‌ترین منبع رقابتی و استراتژیک دانشگاه، افزود: نیروی انسانی عامل اصلی توسعه و پیشرفت است. دانشگاه خوارزمی با تمرکز بر تربیت انسان‌های توانمند، تلاش می‌کند این سرمایه انسانی را به بزرگ‌ترین دارایی خود تبدیل کند.
 سرپرست دانشگاه همچنین با اشاره به اهداف همایش ملی توسعه پایدار، تصریح کرد: این همایش با محوریت توسعه کشور و تمرکز بر ظرفیت‌های دریامحور، فرصتی است برای بازاندیشی در مسیر استفاده بهینه از منابع طبیعی و انسانی، به‌ویژه در جزایر ایرانی که از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردارند.
دکتر حسن کامران رییس انجمن جغرافیای ایران با انتقاد از غلبه تفکر خشکی‌محور در برنامه‌ریزی‌های کشور، خواستار تدوین نقشه جامع توسعه دریامحور شد و گفت: توسعه‌نیافتگی جزایر ایرانی نتیجه این بی‌توجهی است.
در ادامه دکتر حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: علم جغرافیا نقش مهمی در تنظیم برنامه‌های توسعه کشور دارد و تنها علمی است که می‌تواند تصویر روشنی از کشور ارائه دهد. این علم تصویری دقیق از ظرفیت‌ها و موانع اصلی توسعه کشور و شهرها ارائه می‌دهد. بی‌توجهی به آمایش سرزمین و انتقال واحدهای صنعتی به نقاط مرکزی کشور، علاوه بر بحران آب و آلودگی زیست‌محیطی، هزینه‌های تولید و حمل‌ونقل را افزایش داده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: یکی از دلایل مهم عدم توسعه سواحل و بنادر، بی‌توجهی به آمایش سرزمین است.
سپس دکتر علی عبدالعلی‌زاده نماینده رئیس‌جمهور در هماهنگی سیاست‌های توسعه دریامحور گفت: توسعه دریامحور با تمرکز بر بنادر و صنایع دریایی، علاوه بر اشتغال‌زایی گسترده، توزیع متوازن جمعیت را در کشور تسهیل می‌کند.
ایشان اظهار کرد: جغرافیا دانشی است که به رابطه انسان و محیط می‌پردازد و ویژگی‌های محیط طبیعی را در مقیاس‌های محلی و جهانی و در دو شاخه علوم طبیعی و انسانی بررسی می‌کند.
دکتر عبدالعلی زاده تصریح کرد: ایران با دسترسی به خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر از ظرفیت‌های بی‌نظیری برخوردار است. با این حال، بهره‌برداری ناکافی از این ظرفیت‌ها باعث شده است تا کشورهای همسایه در رقابت‌های منطقه‌ای از ما پیشی بگیرند. باید با تمرکز بر توسعه پایدار و بهره‌گیری علمی از جغرافیای دریایی، جایگاه ایران در اقتصاد منطقه‌ای و جهانی بهبود یابد.
امیر دریادار حبیب‌الله سیاری معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران درخصوص پیشینه تاریخی جزایر سه گانه،اهمیت ژئوپلیتیکی و ارزش نظامی جزایر سه گانه،توسعه دریا محور کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و راهکارهای پیش روتوضیحاتی ارائه داد.
ایشان گفت: جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی در ژرف ترین بخش خلیج فارس و در درون دالان های رفت و برگشت طرح جداسازی رفت و آمد کشتی ها قرار گرفته اند. همین مسئله اهمیت ویژه جزایر سه گانه ایرانی را ازدیدگاه ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک نشان می دهد. بخش مهمی از ترانزیت انرژی و کالا از میان این جزایر عبور می کند.
سپس سردار رضا طلایی‌نیک، معاون توسعه و برنامه‌ریزی راهبردی وزارت دفاع، در همایش ملی «توسعه پایدار از پنجره جزایر ایرانی اظهار کرد: نگرش توسعه پایدار به جزایر ایرانی به‌عنوان یکی از اولویت‌های ملی و قابلیت‌ها در این همایش مورد توجه قرار گرفته است. توسعه دریامحور نیز به‌عنوان یکی از اولویت‌های توسعه کشور در سندی از سوی رهبر انقلاب اسلامی به دولت ابلاغ شده است.
ایشان افزود: باید بپذیریم که در خصوص توسعه سواحل و استفاده از ظرفیت جزایر کشور دچار غفلت شده‌ایم. برای جبران این عقب‌ماندگی، به جهشی در توسعه نیاز داریم. در حوزه دکترین دفاعی، قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی نسبت به دوران دفاع مقدس چندین برابر افزایش یافته است.
دکتر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، در همایش ملی توسعه پایدار از پنجره جزایر ایرانی که در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، اظهار کرد: خواست نظام استکبار جلوگیری از پیشرفت سایر کشورهاست و این برای بقای پیشتازی و سلطه آن‌ها ضروری است. هرجا موقعیت ژئوپلیتیکی وجود دارد، استکبار جهانی بحران ایجاد می‌کند تا حکمرانی خود را تحمیل کرده و آن را زنده نگه دارد.
 رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ۳۶۰۰ شغل مرتبط با دریا و اقتصاد دریایی وجود دارد گفت: هر پیشرفتی باید بعد اجتماعی داشته باشد تا به بهبود زندگی مردم و افزایش درآمد سرانه کمک کند. عدم ایجاد این مشاغل به دلیل نبود نگاه صحیح به اقتصاد دریا است و باید به این مسئله توجه شود. تجربه نشان داده که طرح‌هایی که بر اساس آمایش سرزمینی و ارزیابی استعدادهای بومی طراحی شده‌اند، موفق‌تر بوده‌اند.
ایشان افزود: منطقه مکران با طبیعتی منحصربه‌فرد، ظرفیت فراوانی در حوزه‌های اقتصادی، صنعتی و گردشگری دارد. جمعیت و بخش‌های سرزمینی این منطقه توانایی تبدیل‌شدن به موتور پیشرفت کشور را دارند.
شایان ذکر است در این همایش پنل های تخصصی با حضور متخصصان علوم جغرافیایی ایران در دو نوبت صبح و بعد ازظهر برگزارشد. در پایان همایش خانم دکتر ساسان پور دبیر اجرایی بیانیه اختتامیه همایش را قرائت کردند.




 



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 1391 بار   |   دفعات چاپ: 18 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر