سخنان دکتر عراقچی در دانشگاه خوارزمی

 | تاریخ ارسال: 1395/3/10 | 


سیدعباس عراقچی عصر یکشنبه در همایش دومین سال بین المللی شدن دانشگاه خوارزمی گفت: مولفه های قدرتی که باعث موفقیت مذاکرات هسته ای شد متعدد است که می توان به چهار مولفه اصلی آن اشاره کرد.
عراقچی اولین مولفه را توانمندی های نظامی و دفاعی کشور عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران به چنان توانمندی دفاعی ای رسید که کسی جرات حمله به کشور را نداشت.
عراقچی گفت: توانمندی های دفاعی ما به ویژه موشک های دفاعی ما در حقیقت بزرگترین توانمندی دفاعی مولفه قدرت ما بود که دشمنان را از حمله نظامی ناامید کرد.

عراقچی در ادامه گفت: توانمندی مردم ایران برای مقاومت در برابر فشارهای اقتصادی و تحریم های اقتصادی دومین مولفه قدرت کشور بود که دشمنان ما را ناامید کرد که به وسیله تحریم ها بتوانند بر ایران فشار بیاورند.

وی خاطرنشان کرد: تحریم هزینه های سنگینی داشت و فشارهای زیادی به مردم وارد کرد و هنوز هم وارد می کند ولی این فشارها نتوانست به مرحله ای برسد که ملت ایران را وادار به زانو زدن، کند.
تحریم کنندگان به این نتیجه رسیدند که هرچقدر این موضوع را ادامه دهند مردم دستها را بالا نمی برند.

وی مولفه سوم قدرت را توانمندی های علمی و فناوری در عرصه هسته ای عنوان کرد و گفت: همانطور که اخیرا رهبری فرمودند اینها وقتی پشت میز مذاکره آمدند و امتیاز دادند که دیدند در عرصه عمل، یک سانتریفیوژ تبدیل به 19 هزارتا شده است و غنی سازی 3.5 درصد به 20 درصد رسیده است و تکنولوژی چرخه سوخت در ایران کامل شده است به طوری که دانشمندان ایرانی توانمندی استخراج اورانیوم طبیعی و طی مراحل غنی سازی و تبدیل به آن به میله سوخت را دارند.

معاون وزیرخارجه افزود: این توانمندی علمی بود که باعث شد دستاوردهای مذاکرات به ثمر بنشیند.
رییس ستاد پیگیری برجام توانمندی دیپلماتیک را چهارمین مولفه قدرت عنوان کرد و اظهار داشت: قدرت دیپلماسی کشور می تواند سایر مولفه های قدرت را در عرصه بین الملل نقد کرده و تبدیل به منافع ملی کند و اگر دیپلماسی مقتدر و ماهری وجود نداشته باشد شما نمی توانید سایر مولفه های قدرت را به منافع ملی تبدیل کنید.
وی یادآور شد: ما این توانایی ها را در کشور داشتیم و توانستیم توانمندی ها را تبدیل به دستاورد کنیم که نشان دهنده اقتدار دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران است که توانست مذاکرات را به سرانجام برساند.

وی یکی دیگر از توانمندی های هرکشوری را توانمندی بین المللی شدن عنوان کرد و اظهار داشت: اگر دانشگاه ها هرچقدر در عرصه علم پیشرفت کنند ولی نتوانند آن را بین المللی کنند و با سایر دانشگاه ها تعامل سازنده برقرار کنند چنین توانمندی هایی ابتر می ماند.
عراقچی ادامه داد: ما در توانمندی های علمی همچون نانو و سلول های بنیادین پیشرفت کردیم اما اگر این توانمندی ها نتواند در قالب بین المللی قرار بگیرند دانشگاهها نمی توانند از مرحله ای فراتر روند.
های دانشجویی را بردارند
عراقچی با بیان اینکه برجام موانع همکاری های بین المللی علمی را برداشته است اظهار داشت:

موانعی که در قالب برنامه های شورای امنیت به کشورها تاکید می کرد درخصوص دانشجویان ایرانی هوشیاری داشته باشند ،رفع شده است.

معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت خارجه خاطرنشان کرد: دانشجویان زیادی از این طریق به درهای بسته خوردند؛ در حالی که خیلی از اینها به بحث هسته ای مرتبط نبودند.

عراقچی تصریح کرد: این بندها به طور کامل لغو شده و قطعنامه جدید هیچ اشاره ای به ممانعت از حضور دانشجویان ایرانی ندارد.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت خارجه یادآور شد: یکی از مواردی که نمایندگان 1+5 تا آخر مقاومت می کردند، تحریم دانشجویی بود و آنها تا آخرین لحظه این مساله را در قطعنامه نگه داشته بودند و می گفتند تحریم دانشجویی هم باید 8 تا 10 سال دیگر برداشته شود.


عراقچی تصریح کرد: برجام و قطعنامه جدید هیچ مانعی در راه همکاری های علمی ما ایجاد نکرده است؛ با این حال، این به آن معنی نیست که همکاری بین المللی شروع می شود ؛ ما باید کارها را شروع کنیم.

وی با بیان اینکه مذاکرات مفصلی باید انجام شود تا این مذاکرات در نهایت به قرارداد بیانجامد، اظهار داشت: در عرصه همکاری های علمی باید رفت و آمد داشت. دیپلماسی احتیاج به صبر و تلاش بسیار زیاد دارد و آنقدر باید به در بسته خورد تا بالاخره درها باز شوند و وقتی یکی از درها باز شود، درهای دیگر هم باز می شوند.
عراقچی یادآور شد: باید به مراکز مختلف رفت و آمد داشت تا بالاخره اعتماد متقابل شکل بگیرد و روابط و تعاملات ایجاد شود و امیدواریم در فضای پس از برجام و اطمینانی که به تدریج ایجاد می شود و با توجه به توانمندی های علمی شاهد گسترش همکاری های بین المللی علمی باشیم.

در این زمینه دانشگاه ها باید نقش اصلی را ایفا کنند و نباید معطل وزارت علوم باشند. راه ها باز شده اند و آنها باید بقیه راه را خود طی کنند.
عراقچی در پایان آمادگی وزارتخانه متبوع خود را برای کمک به مراکز علمی و تامین نیازهای این مراکز اعلام کرد و اظهار داشت: انتقال تکنولوژی از جمله بحث های جدی است که هم در بحث اقتصاد مقاومتی مهم است و هم به عنوان ماموریت سفارتخانه های جمهوری اسلامی تعریف شده است.

مسئولیت این امر با معاونت حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه است و اداره ای تحت عنوان همکاری های علمی بین المللی وظیفه کمک به جامعه علمی برای همکاری های بین المللی را دارد




CAPTCHA
دفعات مشاهده: 3600 بار   |   دفعات چاپ: 206 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر